18 Ocak 2008 Cuma

Caribou'dan Andorra..


Caribou, aslen Kanadalı müzisyen Dan Snaith’in tek kişilik projesi.. Teknolojinin ilerlemesiyle yaygınlaşan, albümü tek kişi kaydedip, kadroyu canlı performanslar nedeniyle genişletme akımına dahil bir isim Dan Snaith; kendisine sahnede Ryan Smith, Brad Weber, Andy Lloyd ve Peter Mitton eşlik ediyor. 2000’lerin başlarında, elektronik müzik camiasının umut vaadeden isimlerinden sayılan Manitoba ismi ile müzik yapan Daniel Snaith’in isminin Caribou’ya dönüşmesi, bir isim çakışması üzerine kendisine açılan dava ile olmuş. Matematikte doktorası bulunan, hatırı sayılır bir davulcu ve perküsyonist olan, elektronik kompozisyon alanında yetkinliğini hayli ispatlamış Dan Snaith’in, Andorra isimli albümü 2007 Ağustos’unda piyasaya sürüldü.

Manitoba’dan Caribou’ya olan isim değişikliği, müziğinin tarzındaki değişimi de beraberinde getiriyor. Manitoba ismi altında daha elektronika ve IDM janrlarına dahil edilebilecek kayıtlar yapan ve Boards of Canada’yla karşılaştırılan müzisyenin; Caribou ismi ile kaydettiği 2. albümü Andorra için bir tür tanımlaması yapmak gerekirse; elektronik programlama destekli, rock’n roll & krout rock etkilenimli, saykodelik dream pop denebilir.

2005’te yayınlanan “The Milk of Human Kindness” isimli albümünü, ağırlıklı olarak gözde indie rock topluluklarının dahil olduğu Domino Records’dan yayınlayan Caribou; “Andorra” albümü ile nispeten daha büyük bir plak şirketi olarak tabir edebilecek Merge Records’a geçmiş. Albüm ismini, İspanya ve Fransa arasında yer alan Katalonya’nın diğer bir ismi olan Andorra’dan alıyor.

Andorra albümü iki kısım olarak ele alınabilir; albümün ilk altı parçası olan “Melody day”, “Sandy”, “After hours”, “She’s the one”, “Desiree” ve “Eli”; yukarıda da değinildiği gibi daha 60lar popunun gitar tekniklerini anımsatan, sürükleyici davul ve perkusyonlarla bezeli kayıtlar.. “Sundialing” isimli parçadan itibaren ise albüm daha deneysel bir karakter kazanıyor; zaman zaman 70lerin kraut rock’ına öykünürken, bir yandan da Dan Snaith’in elektronik geçmişinin altını çiziyor..2004 senesinde Phonem by Miller kapsamında Manitoba ismi ile ülkemizi ziyaret eden Dan Snaith’e Andorra albümünün “She’s the one” parçasında, Junior Boys’dan Jeremy Greenspan, hem besteleme aşamasında hem de vokallerde eşlik ediyor.

Caribou bir röportajında müziğe yaklaşımı ile ilgili, fiziksel sesleri baz alarak bestelerini onlar etrafında oluşturmadığını; parçaları daha çok fikirler ve zihinsel süreçler etrafında dönerek oluşturduğunu söylüyor. Gerek bu yaklaşımın göstergesi, gerekse etkilendiği çeşitli kaynakların harmanı olarak; Andorra albümü Dan Snaith’in diskografisinde müzikal duruşunu yetkinlikle yansıtan yegane albüm denebilir.

Caribou - Andorra // Merge Records // 2007

Hiç yorum yok: